Ureddplassen er en del av turistvegstrekningen langs Helgelandskysten

De viktigste kvalitetene og kjennetegn ved Ureddplassen er utsikten mot nord og midnattssol, utsikten innover fjorden med kulturlandskap og tinder, samt utsikten utover fjorden mot storhavet.

Krigsminnesmerket over forliset av ubåten Uredd er et viktig element på utsikts- og rasteplassen.

Rasteplassen består av en stor plasstøpt betongterrasse. Terrassekanten er avrundet både i plan og i snitt. Utformingen krevde dobbeltkrumme forskalinger.

På terrassen ble det etablert et toalettbygg med et betongtak som bølger seg opp fra terrassens betongflate.

Generelt går avrundete former igjen i hele anlegget og det var satt svært høye krav til utførelsen for å oppnå presise og samtidig mykt avrundete betongarbeider.

Ureddmonumentet ble reist i 1987 og avduket av kong Olav. Monumentet ble reist til minne over de 42 som omkom da ubåten «Uredd» ble senket under 2. verdenskrig. Skipsvraket ble lokalisert i 1985 og ble i 1986 vigslet som krigsgravsted. Sverdfisken som var ubåtens symbol er laget av billedhuggeren Erlinger Johnson. Det blir årlig lagt ned krans på monumentet til minne om de falne.

Ureddmonumentet er reetablert på terrassen. Monumentet er bygget om med ny marmorsokkel. Steinbenker er utført i samme type marmor. Sammen med benkene etableres to bord i sandblåst syrefast stål.

Fra betongterrassen er det bygget et amfi ned til strandsonen. Amfiet er bygget av prefabrikkerte trinn som er montert på en plasstøpt betongplate.

Eksisterende vegetasjon og rullestein i strandsonen ble behandlet skånsomt og beskyttet eller flyttet under bygging for senere reetablering. Terrengbehandling og vegetering er en viktig del av den arkitektoniske kvaliteten på stedet og ble utført med omsorg og presisjon.

Geometrien ppå toalettbygget ble en enkel krummet betongkonstruksjon. Denne ble prefabrikert på stedet, tiltet over på siden for senere oppretting og heist til riktig lokasjon, tykkelse på 270mm slik at betongen er nok vanntett uten membran.

Bygget er et betongskall med opal glassfasader. Perforert stål over dørene og inntak for luft. Utsparing i glasset for kanaler og drenering lags glassveggene. Grovslipt gulvoverflate ved forrom og polert gulv i toalett. Stålplate som skillevegg mellom WC og Teknisk.

All drift skjer i teknisk rom med innmating fra baksiden.

Minnesmerke over forliset av ubåten Uredd
Benker av marmor (Fauskemarmor, Norwegian rose )
Toalettbygget med translusent / opalt glass
Amfi med prefabrikkerte elementer.
Her vendes toalettaket